Skip to content

Social media activism in Barcelona: materials on Òmnium Cultural

October 5, 2010

Still gathering materials on activism and social media in Barcelona via the bookmarking site  delicious.com while I conduct preliminary interviews with activists. This time on the Catalanist organisation Òmnium Cultural (delicious tag: omnium), organisers of the huge demonstration against a ruling from Spain’s Constitutional Court this past 10 July 2010 that limited Catalonia’s autonomy.

Last updated Tue 5 Oct 2010

SOCIAL MEDIA

On Facebook:
http://bit.ly/dps8a6

On Twitter:
http://twitter.com/#!/omnium

On YouTube:
http://www.youtube.com/user/omniumcatalunya

A recent tweet:
Ja has vist el vídeo de la jornada a Sant Cugat? Mira’l a http://www.youtube.com/user/omniumcatalunya?feature=mhum

BACKGROUND

Òmnium Cultural – Wikipedia, la enciclopedia libre

Òmnium Cultural es una entidad privada de Cataluña (España) de carácter cultural y político, sin ánimo de lucro, creada en 1961 que trabaja para promocionar el uso de la lengua catalana, difundir la cultura catalana, y promover la identidad nacion…

Tras el fin de la dictadura franquista en España, y la recuperación de las libertades políticas y culturales en Cataluña, Òmnium Cultural siguió trabajando para la normalización del uso del catalán en todos los ámbitos de la sociedad, y su equiparación al uso del castellano.

No obstante, la legalización de los partidos políticos y la progresiva normalización cultural en Cataluña fue restando protagonismo a Òmnium Cultural en la escena cultural y política catalana. Dejó de ser una entidad centralizadora y aglutinadora de personas de todas las tendencias catalanistas, y fue aproximándose a los partidos más nacionalistas.

Desde el año 2000 organiza la “Festa per la llibertat” (en castellano, “Fiesta por la libertad”) que cada 11 de septiembre, con motivo de La Diada, tiene lugar en el Arco del Triunfo de Barcelona, y en el que se combinan actuaciones musicales con discursos políticos.

Òmnium también ha participado activamente en diversas campañas, en favor de las selecciones deportivas

Òmnium Cultural – Viquipèdia

Òmnium té diferents àmbits de treball:

* Llengua i cohesió: treballa en els programes Voluntaris per la Llengua, Quedem? i l’Observatori de la Llengua Catalana, entre d’altres.
* Cultura: treballa en diversos projectes de difusió i suport a la creació, com el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, la Nit de Santa Llúcia (la Festa de les Lletres Catalanes), les activitats al voltant de Sant Jordi, cicles temàtics (Els Dijous de l’Òmnium) i altres activitats (concerts, xerrades, cinema, presentacions) tant a les seus territorials com a la seu nacional que l’entitat té a Barcelona.
* País: treballa per promoure la projecció de la identitat nacional de Catalunya i els Països Catalans, amb projectes com la Flama del Canigó per la Nit de Sant Joan o la Festa per la llibertat, amb motiu de la celebració de l’11 de setembre.
* Educació: treballa per promoure la llengua i el model escolar català, amb l’edició de la revista Escola Catalana, el projecte Escoles en xarxa i la…

Muriel Casals i Couturier – Viquipèdia

Muriel Casals i Couturier (Avinyó, Catalunya, 6 d’abril de 1945) és professora del Departament d’Economia i d’Història Econòmica de la UAB, d’on també n’ha estat vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació entre els anys 2002 i 2005. Els seus temes d’interès són les reconversions industrials, la història del pensament econòmic i l’economia europea. Muriel va ser també representant de la UAB a la Xarxa Vives d’Universitats del 2002 al 2009, i ha fet estades a universitats britàniques: Universitat d’Edimburg, London School of Economics, University of Wales at Bangor.

És col·laboradora habitual del setmanari El Temps i del programa “Economia i empresa” de Catalunya Informació. Va ser membre del consell d’administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (1983-1988), i membre del Consell Català del Moviment Europeu. Va formar part també de la junta de l’Ateneu Barcelonès (2003-2007). Des de l’any 2008, és membre de la junta d’Òmnium Cultural, i des del 20 de març de 20 Va formar part també de la junta de l’Ateneu Barcelonès (2003-2007). Des de l’any 2008, és membre de la junta d’Òmnium Cultural, i des del 20 de març de 2010 n’és la seva presidenta.

International projects

Òmnium Cultural promotes the campaign “Catalans without Borders” (Catalans sense Fronteres) by means of an ongoing partnership between organisations in Northern Catalonia and the rest of the country. “Catalans without Borders” has a twin mission: to explain and raise awareness of this historical fact amongst the general population and to initiate new projects linking organisations and official bodies in the north and south of Catalonia.

TIMELINE

6 March 2009. El Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya está en desacuerdo con

El Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya afirma que los datos demuestran que cuando se proyecta una película en catalán a la vez que en castellano, la distribución de la audiencia es, en promedio, del 78,2% en castellano y del 21,8% en catalán. No se trata, hoy por hoy, de un problema de oferta, sino que la demanda actual de la sociedad catalana de películas en catalán es inferior al 50%.

Si tomamos como referente el estreno de “Vicky Cristina Barcelona” en los cines de Cataluña, donde sólo 5 copias se exhibieron en castellano, comparado con 47 copias en catalán, y 22 en versión original, la media de recaudación por copia de la versión castellana es más de cinco veces superior a la de la versión catalana. Incluso la versión original ha funcionado mejor que la catalana (de media, casi el doble por copia).

31 March 2009. La Generalidad declara de ‘utilidad pública’ a Òmnium Cultural | La Voz …

Òmnium Cultural, que recibe subvenciones millonarias desde hace años por parte de diversas administraciones públicas de Cataluña, cuenta entre sus directivos con algunos de los independentistas más extremistas del panorama actual, como su presidente, Jordi Porta, o los vocales Alfons López Tena, Miquel Sellarès y Vicent Sanchis.

Ciudadanos-Partido de la Ciudadanía ha considerado que la declaración de Òmnium como asociación de utilidad pública es “un insulto y un escándalo” y ha acusado a la organización de usar “técnicas pseudomafiosas”.

3 Feb 2010. El Gremi d’Empresaris de Cinemes tancarà 74 sales l’1 de febrer en prote…

L’1 de febrer, 74 cinemes catalans tancaran en una acció de protesta del Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya contra la llei del cine català. El president del gremi, Camilo Tarrazón, n’ha anunciat la mesura, que tindrà lloc el mateix dia del lliurament dels Premis Gaudí. El president de l’Acadèmia Catalana de Cinema, Joel Joan, entén que els empresari de cinemes de Catalunya vulguin tancar les seves sales coincidint amb l’entrega dels Premis Gaudí, però ha aclarit, al programa “El secret” de Sílvia Cóppulo, que l’acadèmia no té res a veure amb la causa de la protesta.

n.d. Òmnium denuncia l ’act i tud del Gremi d’Empresaris de Cinemes

Davant el tancament anunciat pel Gremi d’Empresaris de Cinemes a 74 sales catalanes en protesta per la Llei del cinema català, Òmnium Cultural vol denunciar l’actitud d’aquesta part del sector i posicionar-se clarament a favor del cinema en català i de l’avenç que suposa la Llei del Cinema de Catalunya. No és creïble dir a hores d’ara que els espectadors deixaran d’anar a les sales de cinema perquè aquestes ofereixin la possibilitat de veure les pel·lícules en català i menys tenint en compte els estudis que demostren que el català és una llengua rendible al cinema i que els
espectadors, en condicions d’igualtat, assisteixen a les projeccions en català en la mateixa mesura que a les projeccions en castellà.

30 April 2010. Tribuna.cat – S.I.C. Servei d’informació Català – Contraatac del Gremi d…

A partir d’aquesta mateixa setmana 70 sales de cinema de Catalunya -curiosament les mateixes que ja fa uns mesos van tancar les seves portes en contra de la nova Llei del Cinema- emetràn un anunci de gairebé mig minut en el qual el Gremi d’Empresaris de cinema opinia sobre la normativa que assegura la meitat de còpies en llengua catalana. Amb aquestes cintes, titulades Pel futur del cinema, el Gremi alerta els espectadors de manera apocalíptica que “si s’aprova la llei tal com està redactada, moltes pel·lícules s’hauran de deixar d’emetre”, però sense justificacions ni explicacions al seu contingut.

6 July 2010. Òmnium Cultural rueda un anuncio para animar a ir a la manifestación

Barcelona. (EFE).- Òmnium Cultural rueda a lo largo del día de hoy un anuncio publicitario para animar a acudir el 10 de julio a la manifestación de protesta por la sentencia del Constitucional sobre el Estatut, en el que participan más de una treintena de personalidades de la cultura, la política y los sindicatos.

6 July 2010. Els meus motius per no anar-hi « Al fons, a l’esquerra

A causa de la sentència del TC sobre el nostre Estatut, el de Catalunya, Òmnium Cultural ha convocat una manifestació per expressar el rebuig del poble de Catalunya a aquesta sentència. O això és el que diuen que volen fer. Però jo he optat per quedar-me a casa, pero no anar-hi, per no secundar aquesta convocatòria i aquí vull exposar els meus motius.

1. L’Estatut és l’excúsa: Segons han anat passant els dies he tingut la sensació, cada cop més forta, que aquesta manifestació podia haver-se convocat fa dos mesos, amb el mateix lema i el mateix contingut. La sentència del TC contra l’Estatut sembla ser només una excúsa. Òmnium Cultural, legitimament la convoca a partir de la crida del President de la Generalitat, però ho fa en una clau quasi contra l’Estatut, assumint com a propi el ‘Dret a decidir‘, del que en parlaré més endavant, i travestint una protesta contra la injusta sentència del TC en una protesta contra l’Estatut i la via autonomista-federalitzant. Si es volia fer una ma…

7 July 2010. Perquè no assistiré a la Desfilada Convergent « Reflexions d’un arqueòle…

quest proper dissabte el tentacle pujolista Omnium Cultural ha convocat un Akelarre de planyideres folklòriques per tal de tergiversar la realitat, fent creure als ciutadans que la catalanisssima sentència amb la que el Tribunal Constitucional ha salvat la quasi totalitat del text estatutari és l’encarnació del diable, que els catalans som un poble escollit i que estem per sobre de la legalitat democràtica vigent, imposant els furs medievals al seu lloc. Vaja, la cara B de la concentració de Mariano Rajoy en contra de l’Estatut català quan aquest es va aprovar

Es tracta d’un mer acte electoral de CIU, sectari i excloent fins a la medul·la, que res té a veure amb l’esperit unitari de les manifestacions a favor de l’Estatut dels anys 70.

7 July 2010. Yo tampoco iré a la manifestación de Òmnium Cultural & cia | No mires a …

Hasta tal punto pretenden excluir a quienes no comulgan con su ideario que, por encima del símbolo de Catalunya, por encima de la bandera catalana, pretenden imponer un lema a la manifestación con el que muchos no nos sentimos cómodos relegando al símbolo oficial y al President de la Generalitat a un segundo término. Y además se permiten la desfachatez de expulsarnos con un si no te gusta, no vengas. Fantástico, fenomenal forma de hacer piña, de hacer país. Pues con su pan se lo coman.

He encontrado dos artículos, uno del Arqueòleg Glamurós y otro de PereJP, que explican muy bien los motivos por los que yo tampoco iré a la manifestación de mañana. Por resumir: no tengo ningunas ganas de que me utilicen en una desfilada convergente. Si tienen más ganas de hacer electoralismo que de hacer país, conmigo que no cuenten.

7 July 2010. Òmnium rechaza marchar tras la «senyera» como pide Montilla

Barcelona- El próximo sábado, a las seis de la tarde, en el cruce entre la avenida Diagonal y el paseo de Gràcia de Barcelona, arrancará la manifestación contra la sentencia del Constitucional sobre el Estatut. A estas alturas, el dónde y el cuándo es lo único confirmado. El cómo, si la marcha va a ir encabezada por la «senyera», el lema «Somos una nación. Nosotros decidimos», o las dos cosas, sigue en el aire.

Los organizadores, Òmnium Cultural y representantes de los partidos políticos que se han sumado a la marcha protagonizaron ayer una maratoniana negociación que acabó sin acuerdo. Tras esta reunión, la ejecutiva de Òmnium mantuvo un encuentro hasta las diez de la noche. La presidenta, Muriel Casas explicó que tras una tensa deliberación acordaron mantener la idea original, que la manifestación sea encabezada por una pancarta con el lema «Somos una nación. Nosotros decidimos». Casas admitió que los mensajes de los socios de Òmnium Cultural les llevaron a reafirmarse en su postu…

7 July 2010. Òmnium Cultural ofrece ahora dos cabeceras distintas para la manifestaci…

La nueva propuesta de la asociación cultural catalanista Òmnium Cultural para la manifestación del próximo 10 de julio es que 500 representantes de entidades y partidos que apoyan la iniciativa lleven en primer plano la pancarta con el lema ‘Som una nació. Nosaltres decidim’ y detrás de ellos vaya la primera plana política catalana con la ‘senyera’.

Por el momento, y tras el fracaso de la reunión de ayer, están esperando respuesta de los partidos políticos, que desestimaron otras opciones propuestas por la asociación, como la de hacer que unos niños llevasen la bandera catalana en primer plano y tras ellos, los políticos con la pancarta de la manifestación.

Las entidades que apoyan la manifestación ya son 750, por lo que se hará un filtro, eligiendo a las de ámbito nacional por encima de las locales, para que estuvieran representadas por un miembro suyo entre los 500 que, según la nueva propuesta, llevarían la pancarta.

7 July 2010. Òmnium Cultural: “Lo queremos todo” | La Voz de Barcelona

Mientras tanto, Òmnium se mantiene firme y asegura que la manifestación la liderará una pancarta con el lema Somos una nación. Nosotros decidimos, tal como estaba previsto. El PSC continúa presionando desde hace días para que la señera sea la que encabece la marcha y reducir el riesgo de verse en medio de una marea de esteladas. Sus socios en el Gobierno autonómico, en cambio, ya han advertido que la manifestación será un alegato independentista.

10 July 2010. Avui+El Punt – Notícia: Més pressió sobre Òmnium Cultural per la pancart…

Un grup de 14 personalitats catalanes, la majoria del món de la cultura, han redactat un manifest en el qual demanen que la manifestació de dissabte en contra de la sentència de l’Estatut estigui encapçalada pel president català i pels caps de files parlamentaris, tots ells “portant la senyera”.

El manifest, titulat Unitat per Catalunya i que fa una crida a una manifestació unitària, està avalat per personalitats com el pintor Antoni Tàpies, la directora de cinema Isabel Coixet, el músic Antoni Ros Marbà o bé l’arquitecte Oriol Bohigas.

Els signants del manifest, a què ha tingut accés Efe, reivindiquen una manifestació “plural i diversa” i la senyera com a “símbol nacional”, després de la qual haurien de situar-se el president de la Generalitat, José Montilla, els líders polítics i els parlamentaris, segons la seva opinió.

10 July 2010. Un millón de personas marchan contra la sentencia del Estatut

El día 10 de Julio de 2010 será recordado en Cataluña por la enorme manifestación convocada por Omnium Cultural. El lema de la manifestación era: “Som una nació, nosaltres decidim” (Somos una nación, nosotros decidimos) para protestar por la sentencia del Tribunal Constitucional en el que algunos elementos del Estatut han sido declarados inconstitucionales, y se reinterpretan algunos artículos, de forma mayoritariamente restrictiva.

No ha habido un manifiesto unitario. De hecho, realizar un manifiesto unitario era realmente complicado, ya que se han adherido a la manifestación más de 1.400 organizaciones y entidades catalanas y de fuera de Cataluña.

10 July 2010. Decenas de miles de catalanes se echan a la calle contra el recorte del …

El recorte del Estatuto por el Tribunal Constitucional desembocó ayer en la manifestación más grande de la historia de la democracia en Cataluña. Decenasde miles de personas marcharon por el centro de Barcelona (425.00 según el cómputo de EL PAÍS a las 19.30; consulta otros cálculos) en un acto que vino a confirmar que cuatro años de rifirrafes en el Tribunal Constitucional sobre el Estatuto han actuado como una verdadera fábrica de soberanistas. Los gritos en favor de la independencia y las estelades (banderas independentistas) dominaron la marcha pese a los esfuerzos del Partit dels Socialistes y del presidente de la Generalitat, José Montilla, para limitar la protesta en la demanda de lo pactado en el Estatuto ahora recortado.

10 July 2010. Òmnium i Ara Llibres editaran un llibre històric amb les fotografies d’a…

Sota la frase “10.07.10 – Jo hi vaig ser. I tu?”, Òmnium Cultural i Ara Llibres engeguen una iniciativa per convertir un dia històric com va ser el de la manifestació contra la sentència del TC sobre l’Estatut en un llibre històric. L’objectiu és recollir en quinze dies el màxim de fotografies fetes pels propis manifestants. D’aquesta manera, el llibre que durà per títol Jo hi vaig ser es convertirà en un àlbum fotogràfic fet amb la col·laboració voluntària de milers de persones. Tots aquells que vulguin participar-hi han d’enviar un correu electrònic a l’adreça johivaigser@arallibres.cat abans del 26 de setembre indicant les dades personals i una breu descripció de la fotografia.

21 July 2010. Carod premia a Òmnium Cultural con 170000 euros tras la manifestación

La de ayer no es la primera ni será la última subvención que recibe Òmnium Cultural de manos de la Generalitat. Esta entidad, fundada en el año 1961 para «promocionar y normalizar la lengua catalana, la cultura y la identidad nacional de Cataluña», durante los gobiernos de Pujol recibió subvenciones millonarias. Más allá de crear unos premios literarios en lengua catalana de prestigio, desarrolla programas enfocados a sus 20.000 asociados, según las cifras que facilitan en su página web, y también en favor del pantacatalismo.

18 Aug 2010. Los Angeles Times: Spain’s economic troubles spur Catalonia’s separatists to take new tack

Reporting from Barcelona, Spain — The economy is flailing, unemployment is sky-high and painful government cutbacks lie ahead. Now is the time, it would seem, for the people of Spain to pull together. To Joan Puigcercos, it’s all the more reason to split up. A resident of wealthy Catalonia here in the sunny northeastern corner of the country, Puigcercos blames Spain’s economic woes on the government in Madrid and what he sees as its irresponsible and discriminatory ways.

20 Sep 2010. Òmnium Cultural arranca este lunes una campaña para captar nuevos socios…

BARCELONA, 20 Sep. (EUROPA PRESS) – Òmnium Cultural comienza este lunes una campaña en medios de comunicación audiovisuales y escritos para captar nuevos socios que se sumen a los 23.000 que ya tiene la entidad.

La acción tiene como lema ‘Quan som més, se’ns veu més, se’ns respecta més’ (‘Cuando somos más, se nos ve más, se nos respeta más’), se alargará durante “las próximas semanas” y puede seguirse también a través de la web de Òmnium y de las redes sociales en las que participa.

La campaña hace especial incidencia en el “momento histórico” que vive Catalunya este año, tras la manifestación del pasado 10 de julio como respuesta al recorte del Estatut.

21 Sep 2010. Facebook (11) | Òmnium Cultural Només ens faltes tu

Òmnium Cultural Només ens faltes tu La campanya “CATALUNYA” ja està en marxa! Amb ganes i il·lusió volem arribar a tots els racons dels països catalans. Troba vídeos, mapes, notícies i tota la informació a:  http://catalunya.omnium.cat/

Fes-te soci d’Òmnium Cultural
catalunya.omnium.cat

És atorgat per Òmnium Cultural a una persona que per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans. , Fes-te soci d’Òmnium Cu…

30 Sep 2010. Diálogos acerca de… El desarrollo de una lengua y una cultura, el pape…

Reflexionaremos sobre el papel de la lengua y la cultura catalanas en la coyuntura actual en que la importancia de las industrias culturales ha crecido de manera acelerada en los últimos 20 años. La revolución tecnológica en el ámbito de la información y la comunicación necesita contenidos que nutran y circulen por las nuevas redes de telecomunicaciones y redes sociales. Contenidos demandados bajo nuevos formatos por capas crecientes de consumidores que modifiquen sus hábitos de consumo en sintonía con la sociedad postindustrial actual.

Ponentes:

Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya
Muriel Casals, presidenta de Òmnium Cultural

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: